Chiesi pro doorzoeken  

Longjournaal nr. 05, 2024

In dit Longjournaal aandacht voor: apothekers begeleiden zorgverlening aan COPD-patiënten, bijna één 65-plusser op tien heeft COPD, België verbiedt verkoop van alle wegwerp e-sigaretten, sociale steun en luchtwegklaring.

Bekijk het Longjournaal

UITGELICHT

LJ BE 05 1

Apothekers begeleiden zorgverlening aan COPD-patiënten

Voortaan kunnen COPD-patiënten genieten van een volledig terugbetaalde zorgverlening in de apotheek. Die zorgverlening omvat twee begeleidingsgesprekken over 'Goed Gebruik van Geneesmiddelen.' De nadruk ligt hierbij op een goed medicatiegebruik, met onder meer de inhalatietechniek en de therapietrouw, naast een bredere kennis van de ziekte en het belang van rookstop en vaccinatie tegen griep, covid en pneumokokken. Deze nieuwe dienst is een uitbreiding van de gelijkaardige aanpak voor astma, die al sinds 2013 bestaat

Referenties

https://www.apb.be/APB_LIBRARY/PUBLIC/Persbericht_APB_02-04-2024_Begeleiding_GGG_COPD.pdf

LJ BE 05 2

Bijna één 65-plusser op tien heeft COPD

79,2% van de 65-plussers lijdt aan minstens één chronische aandoening. Dit blijkt uit een nieuwe studie van de Christelijke Mutualiteit. Voor deze studie werden gegevens van een miljoen leden, ouder dan 65 jaar, over de periode 2016-2022 en 22 chronische ziektes gebruikt. In 2022 waren hart- en vaatziekten waren de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij ouderen, gevolgd door tromboses. Daarna volgden diabetes, mentale stoornissen, COPD en schildklieraandoeningen.

Referentie

https://pers.cm.be/wat-is-het-gezondheidsprofiel-van-onze-ouderen

Ander nieuws

LJ BE 05 3

België verbiedt verkoop van alle wegwerp e-sigaretten

België gaat vanaf 1 januari 2025 de verkoop van wegwerp e-sigaretten verbieden. In 2021 diende minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke al een reglementering met verbod op wegwerp e-sigaretten in bij de Europese Commissie. Die keurde de aanvraag in maart dit jaar eindelijk goed. Minister Vandenbroucke giet het reglement nu in een koninklijk besluit. België wordt hiermee het eerste Europese land dat de verkoop van wegwerp e-sigaretten verbiedt.

Referentie

https://vandenbroucke.belgium.be/nl/belgi-verbiedt-verkoop-van-alle-wegwerp-e-sigaretten

LJ BE 05 4

Sociale steun 

Uit een Nederlandse studie blijkt dat COPD-patiënten die samenwonen maar onvoldoende sociale steun ervaren, een grotere impact van hun aandoening ondervinden. Ook hebben ze meer depressiesymptomen en zijn ze afhankelijker van zorg. Andere kenmerken, zoals bijvoorbeeld longfunctie en dyspneu, zijn vergelijkbaar met patiënten die wel voldoende sociale steun rapporteren.

Referentie

Anna L. Stoustrup et al., Association of inadequate social support and clinical outcomes in patients with chronic obstructive pulmonary disease – A cross-sectional study. Res Med, Vol 226, 107625, May 2024. https://www.resmedjournal.com/article/S0954-6111(24)00099-4/abstract

LJ BE 05 5

Luchtwegklaring 

Slechts de helft van de mensen met bronchiëctasieën in Europa maakt gebruik van luchtwegklaring. Dat constateren onderzoekers in de EMBARC-studie, waarin gegevens van bijna 17.000 patiënten zijn geanalyseerd. Het gebruik van en de toegang tot apparaten, sommige medicijnen en gespecialiseerde fysiotherapie lijken in veel Europese landen beperkt te zijn.

Referentie

Arietta Spinou et al., Airway clearance management in people with bronchiectasis: data from the European Bronchiectasis Registry (EMBARC). European Respiratory Journal Jan 2024, 2301689, https://erj.ersjournals.com/content/early/2024/03/07/13993003.01689-2023.long

Het Longjournaal maandelijks in uw inbox?

Dit is een verplicht veld!
Dit is een verplicht veld!

1630/TCP/RES/BE/06-2024 - Jul 2024

Ontgrendel

De inhoud van deze pagina is uitsluitend bestemd voor professionals in de gezondheidszorg in België en het Groothertogdom Luxemburg.
Om toegang te krijgen tot deze informatie moeten wij verifiëren dat u een geregistreerd arts bent.

Op grond van de gedragscode voor geneesmiddelen reclame mag Chiesi bepaalde informatie alleen delen met artsen.


Pagina beoordelen

Wij zijn benieuwd naar uw mening en ervaring. Om die reden vragen wij u om een beoordeling achter te laten.

Bedankt